IP Adresi nedir?

IP adresinin tanımı

IP adresleri, noktalarla ayrılmış sayı dizeleridir. Dört sayıdan oluşan dizeler şeklinde ifade edilirler (ör. 192.158.1.38). Dizedeki her bir sayı 0 ile 255 arasında değişebilir. Yani IP adresleri 0.0.0.0 ve 255.255.255.255 aralığında olabilir.IP adresleri rastgele değildir. İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu'nun (ICANN) bir birimi olan İnternet Tahsisli Numaralar Kurumu (IANA) tarafından matematiksel olarak üretilir ve atanırlar. ICANN, internetin güvenli bir yer olarak kalmasını ve herkes tarafından kullanılabilmesini sağlamak amacıyla 1998 yılında Birleşik Devletler'de kurulan kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. İnternette bir etki alanı kaydı yaptıran herkes, bir etki alanı kayıt kurumunun kontrolünden geçer ve kurum, etki alanını kaydetmek için ICANN'ye küçük bir ücret öder.

IP adresinin tanımı

IP adresi, bir cihazı internet veya yerel ağ üzerinde tanımlayan benzersiz bir adrestir. IP (İnternet Protokolü), internet veya yerel ağ üzerinden gönderilen verilerin formatını belirleyen bir dizi kuraldır.Yani özünde, IP adresleri bir ağ üzerinde cihazlar arasında bilgilerin gönderilmesine olanak tanıyan tanımlayıcılardır. Konum bilgileri içerir ve cihazların iletişim için erişilebilir olmasını sağlarlar. İnternetin bilgisayarlar, yönlendiriciler ve web sitelerini ayırt etmek için bir yönteme ihtiyacı vardır. IP adresleri bu ihtiyacı giderir ve internetin çalışma şeklinde çok önemli bir role sahiptir.

IP adresleri nasıl çalışır?

Belirli bir cihazın neden beklenen şekilde bağlanmadığını anlamak veya ağınızdaki sorunları gidermek istiyorsanız IP adreslerinin nasıl çalıştığını anlamak faydalı olabilir.İnternet Protokolü, diğer herhangi bir dil gibidir ve bilgileri iletmek için belirli standart kuralları kullanarak iletişim kurar. Tüm cihazlar bu protokolü kullanarak diğer bağlı cihazları bulur ve bunlarla bilgi paylaşımında bulunur. Nerede olursa olsun tüm bilgisayarlar aynı dili konuşarak birbirleriyle iletişim kurabilir.IP adresleri genelde arka planda kullanılır. İşlem şu şekilde gerçekleşir:
  1. Cihazınız, internete dolaylı olarak bağlanır. İlk önce internete bağlı bir ağa bağlanır, ardından bu ağ cihazınıza internet erişimi sağlar.
  2. Evde olduğunuzda bu ağ genelde İnternet Servis Sağlayıcınızdır (ISP). İş yerinde ise şirket ağınızdır.
  3. IP adresiniz, ISP'niz tarafından cihazınıza atanır.
  4. İnternet etkinliğiniz ISP'den geçer ve ISP de IP adresinizi kullanarak bunu size geri yönlendirir. İnternete erişiminizi sağladığı için cihazınıza bir IP adresi atamak ISP'nin görevidir.
  5. Ancak IP adresiniz değişebilir. Örneğin modeminizi veya yönlendiricinizi açıp kapatmak IP adresini değiştirebilir. Alternatif olarak ISP'nizle iletişime geçerek IP adresinizi değiştirmelerini isteyebilirsiniz.
  6. Dışarıdayken, örneğin seyahate çıkarken cihazınızı yanınıza aldığınızda evdeki IP adresiniz sizinle birlikte gelmez. Bunun sebebi internete erişmek için farklı bir ağ (otel, havaalanı, kafe vb. Wi-Fi ağı) ve otelin, havaalanının ya da kafenin ISP'si tarafından size atanacak olan farklı (ve geçici) bir IP adresi kullanacak olmanızdır.
Süreçten de anlaşılabileceği gibi farklı IP adresi türleri mevcuttur. Bunları aşağıda inceleyeceğiz.

0 Yorum

Yorum Yap